Logen Käcktjärn

"Tjo vad det var livat på logen i lördags......"

"Knoitskåremahart!" "Oppahyllaåtjobbdel!"

"Får jag lov.... Ja tack.... "

foto: JanneNorén

Musiken spelar upp till en "håll hårt om mej" danskramig svensktoppslåt.

Det är trångt och redan varmt, denna fredagskväll på Logen Käcktjärn.

Det gäller att tränga sej fram till den inspanade/utvalda.

Killarna är på hugget!

"En får inte vara blyg! Nänä mensann!"

Logen Käcktjärn och dansen där, är får många förknippat med sommar och ljusa nätter. Folk kommer långt ifrån för att få uppleva stämningen, träffa andra danslystna människor på ett naturligt och okonventionellt sätt.

Det börjar redan tidigt på danskvällens eftermiddag. Då kommer de första entusiasterna - dom som har bil med vidhängande husvagn. Den ena husvagnen större och lyxigare än den andra. På den rymliga parkeringsplatsen intill danslogen kopplar man från bilen, sätter upp husvagnens förtält och förbereder sig på kvällens begivenheter.

Om man kommer från Öjebyn, så möts man på höger sida i början av Böle av en symbol för bondesamhällets förgångna tid, uppställd vid vägen. En "trilla" ("schäs") dekorerad med konstnärlig sirlighet med texten "Dans ikväll ...Logen Käcktjärn".

Där uppe i de gamla, långa furustammarnas intima miljö, finner vi danslogen uppbyggd intill "tant Fredrikas" (Nisch Freds) lilla röda timmerstuga från 1800-talet. Konstnären Folke Sjöberg har i denna förunderligt vackra, rofyllda miljö byggt upp en otroligt välbesökt och populär dansloge.

Hur det började

Vi har träffat Folke Sjöberg för att höra med honom själv, hur det hela egentligen började.

- Idén till en dansloge - berättar Folke- hade länge funnits i mitt huvud. Dragspelet är som gjort för lite "tjo och tjim" och jag spelar själv dragspel och dom gamla fina danslåtarna känner jag för!

På 1950-talet hade jag en liten utomhusdansbana i björkdungen hemma i Långnäs. Jag kallade den för "Kul i backen" och jag vet att dom som kom till detta anspråkslösa, -inte alltid mygglösa- dansställe, verkligen trivdes och hade kul.

På 1960-talet köpte jag den här lilla röda stugan i tallbacken i Böle. En idealisk plats för en dansloge och jag började i fantasin planera!

Ett gyllene tillfälle gavs, då jag "kom över" en 8-kantig timmerloge hos Agge Olofsson i Selsborg. Den var av kärnfriskt virke och byggd 1799. Tänka sig, snart 200 år och så fräsch! Aldrig målad. Ålderns grå patina hade gjort den oemotståndligt vacker. Vilken kulturskatt! Året var 1969 och jag flyttade ner logen till Böle, där jag timrade upp den på den plats där den alltjämt står.

Den första danskvällen

Invigningen, första danskvällen, premiären var midsommar 1970.

Musiken den första tiden exekverades av det sk. "Husbandet". Jag själv spelade dragspel, kompisarna Harry Backman, Lillbron fiol och munspel och Sten Andersson trummor."

Entréavgiften blygsamma 7 kronor

Folke minns och berättar att entréavgiften den första tiden var 7 kronor på lördagsdansen och 5 kronor för dansen på onsdagskvällen.

"Husbandet" - trion - växte så småningom till en hel orkester och dess storlek uppgick emellanåt till åtta musiker. De flesta musikerna var inlånade elever från Framnäs Musikskola. Många av dessa har gjort karriär och är nu berömda musiker i större sammanhang, kända från radio och TV. Vilken tillgång det var att ösa ur av välutbildade, "hungriga" musiker från Framnäs.

Den musik som vi spelade och som publiken trivdes med var mogen dansmusik.

Så småningom ersattes "Husbandet" av andra orkestrar, företrädesvis lokala band. Många av dessa har fått sina första spelningar här på Logen Käcktjärn.

Logen om- och tillbygd flera gånger

Folke berättar vidare att logen har byggts ut under årens lopp. Dessutom har förändringar givetvis skett vad beträffar den inre miljön. Logen har blivit mysigare, mjukare belysning, luftkonditionering - låt vara att den bara bestod i öppningsbara fönster den första tiden. Logen anses nu allmänt av de turnerande dansbanden, som Sveriges intimaste och vackraste dansloge.

Vi håller gärna med om det omdömet och ser konstnärens säkra öga och skickliga hand bakom många tilltalande, effektskapande små arrangemang. Allt för att göra Logen Käcktjärn till en intim, mysig och levande sommardansplats, att mötas på och komma tillsammans för en kvälls avkoppling.

Vad är det då som gör logdans så populärt? Folke tror sig veta varför folk åker 10-tals mil för att få dansa en ljum, ljus äkta norrländsk sommarkväll på Logen Käcktjärn.

-Det här stället är så naturligt och folk trivs på naturliga ställen!

Hit kan de komma i jeans och rutig skjorta eller klä upp sig i aftonblåsa!

Frihet - det är vad människorna längtar efter - och det känner dom att dom får här!

I Dina annonser i tidningarna för danskvällarna, har Du skapat en speciell, annorlunda stil. Varför har Du t.ex. dessa näst intill obegripliga "meningar" i dina annonser? Ett exempel är "KNOITSKÅREMAHART" eller den här "OPPAHYLLAÅTJOBBDEL": Ingen, som inte kan Pite-målet, har ju en chans att förstå det!

Folke drar på munnen och menar lite blygsamt, att det bara är en kul grej, som skapar lite huvudbry. "Då minns man", säger Folke och ser nöjd och belåten ut inför framtiden för Logen Käcktjärn.

Slutkommentar: "JANOTRÅOIATTHÄGÅRÅHÅVARÅOLITJENA." (Atikelförf.)

LJ