Böle hembygdsförening Webbansvarig

Godtemplarhuset och IOGT

ur ”Minnen från Böle”

av Rolf Fredrikson

rolf.fredrikson@gmail.comI Böle fanns ett Godtemplarhus, Gotis, populärt kallat, som var en samlingsplats för byns innevånare. Här kunde IOGT-rörelsen bedriva sin verksamhet och många har även tagit sina första danssteg i denna lokal. Lokalen byggdes någon gång på 1920-talet och jag vill minnas att min pappa Paul var en av de som valts för att ordna med detta bygge. Han var en mycket aktiv medlem av Godtemplarlogen Morgonväkten som då fanns i Böle. Förutom styrelseposter medverkade han också i en teatergrupp som under flera år spelade teater i godtemplar-lokalen.


Lokalen var ganska stor. Den innehöll en förstuga, ett mindre rum med kök bredvid samt den stora salen.Uppvärmning skedde i köket med järnspis och den stora salen med en jättelik kamin som eldades med ved. En trappa upp fanns ytterligare utrymme, som så småningom blev en lokal för logens bibliotek.

I stora salen fanns också en scen med en röd sammetsridå. Den stora scenen användes av revygrupperna eller annan underhållning, men också av orkestrarna när det var dans. På grund av att lokalen var så stor måste vaktmästaren, varje gång när den var uthyrd till någon sammankomst, åka dit flera timmar i förväg för att värma upp den.

Någon gång under 1940-talet renoverades Gotis. Logens medlemmar hjälptes åt att dra in vattenledning i huset och värmeelement monterades in. Vi kunde ta bort den gamla kaminen.

Pappa Paul var ansvarig för rördragningen både ute och inne.


IOGT logens revygrupper har spelat många av sina revyer här och bröllopen avlöste varandra. Ett nöje för oss barn, när det var bröllop, var att stå vid fönstren och titta in på brudparet och deras bröllopsgäster.

Även andra föreningar och organisationer hyrde godtemplarlokalen för sina möten och samkväm. När det var dags för riksdagsval, som pappa ofta var engagerad i, visade partierna sina valfilmer på Gotis. Alltid mycket folk, framförallt när socialdemokraterna visade sin film. Det fanns många socialdemokrater i Böle och vi barn var ju alltid intresserade att få gå på bio, trots att filmerna vid den här tiden inte var i färg och mest innehöll politisk propaganda, och allt var ju gratis.


Det bildades även en Godtemplares Idrottsförening där många medlemmar ägnade sig åt skidåkning på vintrarna. Logen anordnade många egna mästerskapstävlingar men även officiella skidtävlingar där distriktets skidlöpare anmälde sig. Någon skidtävling var aldrig aktuell för mej, jag var alltför dålig för det.


Ungdomslogen 2164 Morgonrodnad hade bildats redan under 1930-talet och samlade många av Böles yngre ungdomar till sin verksamhet. Jag blev medlem vid 12 - 13- års ålder för att sedan några år därefter, 1947, få inträde i grundlogen 4475 Morgonväkten av IOGT. Det var med stor värdighet som jag togs in i logen. Jag fick sitta ute i förrummet och vänta på att mötet godkänt att jag skulle få bli medlem. När det var klart blev jag insläppt av inre logevakt. När jag kom in i möteslokalen, satt alla tjänstemän vid sina bord med regalier trädda över sina axlar. Nu fick jag avlägga ett löfte, att leva ett hel¬nyktert liv och inte förtära alkoholhaltiga drycker. När jag svarat ja fick jag tillåtelse att sitta ner bland de övriga medlemmarna.


Löftet om helnykterhet, som jag gav 1947, håller jag fortfarande.


Jag blev sedan relativt snabbt invald i logens styrelse som uppbördsman, vilket innebar att inkassera den avgift som alla medlemmar skulle betala. Kvartalsavgiften var 25 öre. Många medlemmar betalade sin avgift på våra möten, men en del hade inga pengar med sig, och de som inte kom till  mötet måste jag sedan besöka i deras hem.

Medlemsavgiften skulle betalas. Eftersom mötesverksamheten pågick under vinterhalvåret och många medlemmar bodde långt ifrån varandra, så blev inkasseringen ganska jobbig. Sparken eller cykeln kom till användning. Vissa kvällar besökte jag medlemmar som bodde upp till fem kilometer från mitt hem för att inkassera en kvartalsavgift på 25 öre. Hade jag tur kanske de betalade hela årsavgiften på en gång vilket blev l krona.

Visst blev det sena kvällar många gånger och jag blev naturligtvis trött, men jag fick inte ge mej. Logens kassör Martin, som också var min farbror, skulle ha redo¬visning med jämna mellanrum.


På vintern anordnade logens styrelse skidutflykter till närbelägna Byberget och Falkberget. Dessa utflykter var välkomna, likväl de utflykter som ibland skedde  när månen var "full". Det starka månskenet gjorde att det var fullt möjligt att åka skidor efter mörkrets inbrott. Dessa månskensutflykter var bl a på fettisdagskvällarna. Med medhavd ryggsäck innehållande en termos med varm choklad och några smörgåsar blev det en lyckad kväll.
Cabare´gänget

IOGT logen 4475 Morgonväkten hade under flera år en grupp medlemmar som spelat cabaré- och teaterföreställningar i Godtemplarhuset i Böle.

Jag blev medlem i logen 1947 och efter något år ville eldsjälen Gustav Dahlberg att jag och min bror Tage tillsammans med Asta Jonsson och Mildred Lindström skulle bilda ett cabarégäng och uppföra "Cabaré Karlsson 1950" ett material, som han skickat efter hos ett förlag. Vi kontaktade en dragspelare som hette Joel. Han stod för det musikaliska och vi började inövningen av sketcher och kupletter som vi beställt.  Vi tog bort det vi inte tyckte om och ersatte med eget material.

Premiären skedde, efter några månaders repetition, i Godtemplarhuset. Lokalen var fullsatt med förväntansfulla bybor. Det blev faktiskt succé.

Därför drog vi ut till närliggande och andra byar och presenterade vår cabaré. Vi drog i regel fulla hus. Inträdet kostade 3 kronor.Jag tror att det även blev pengar över till logens verksamhet.


En överraskning blev att vi engagerades av Barnens Dag i Piteå  att spela vår cabaré under en helg, fredag - lördag - söndag i augusti månad 1950. Programmet kortades ned till  en timmes föreställningar för att så många som möjligt skulle få tillgång till vårt program. Vi körde cabarén 5 -6 gånger varje kväll. Fullt hus som vanligt och stor succe. Entrébiljetten kostade 1 krona.
"Roligt året runt"

Ett nytt cabarégäng bildades året därpå, 1951, där jag också medverkade. Cabarén hette  "Roligt året runt". Gustav var också kvar i gänget men nya aktörer kom med bl.a  Barbro Andersson, Kerstin Berglund, Ulla-Britt Olovsson, Ingrid Dahlberg och min kusin Karl-Axel Fredriksson.

Angränsande och längre bort liggande byar fick besök även detta år. En dragspelare var naturligtvis med och svarade för den musikaliska avdelningen.

Fulla hus och god stämning, både bland publik och medverkande, är mina minnen från dessa års cabaréverksamhet.


Böle Hembygdsförening

Lillmoravägen 11B

941 91 Piteå

070-5418857

bankgiro 5600-0128

bolehembygdsforening.se