Böle hembygdsförening Webbansvarig


hälsning från afrika

Här kommer en hälsning  från Zimbabwe i Södra Afrika.

 

Jag föddes och växte upp vid Piteälven för snart 80 år sedan. Mina föräldrar Märta och Martin Fredriksson bodde i fjärde huset nedstöms från garveriet räknat. Huset ägs i dag av Jan Sandlund.

Född i början av 30-talet gjorde jag som så många andra. Vi flyttade söderut. Jag bodde i Sundsvall och Eskilstuna i många år, där jag arbetade som gymnasielärare och skolledare. Fast det räckte inte riktigt för mej. I flera omgångar arbetade jag i Afrika och Asien i samband med Sveriges u-landsbistånd och detta ledde till att jag nu stadigvarande bor i Harare, Zimbabwe, där jag är styrelseordförande för två väl etablerade företag.

 

Min pappa arbetade som många andra vid Böle Bom, som då med största sannolikhet var den största arbetsgivaren i Bölebyn-Infjärden. Pappa Martin specialiserade sig på att hålla alla de motorbåtar, som var placerade längs hela Piteälven, i gott skick och blev så småningom chef för Flottningsföreningens verkstad.

 

I ett av hans album hittade jag den bild, som jag nu bifogar. Den visar samtliga anställda vid sorteringsverket. Bilden är tagen en sommardag 1934. Eftersom bilden är gammal har min kusin Rolf Fredriksson och hans barnbarn Johan Ruda hjälpt mej att få bilden i bästa möjliga skick.

 

Mitt i bilden sitter inspektor Nikanor (?) Lindström, i dagligt tal kallat Spekt'n. Av de två andra personerna iklädda kavaj och slips, borde den ena vara Faktor Sjödin. I första ledet strax till vänster om Inspektor Lindström sitter sonen Arne Lindström, som senare blev "spekt". Till höger om Arne sitter troligen "en August Johan". Nummer tre från vänster i första ledet är helt klart Ingvar Berglund, som också bodde vid älvens strand, i det hus som nu är granne med Jan-Erik (Jante) Vidgrens hus. Stående som nummer tre i tredje ledet är "Farbror Jonsson", Jan-Eriks morfar och strax till höger om Farbror Jonsson i nästa led tycker jag mig känna igen min pappa Martin. Som nummer fyra i detta fjärde led står med all sannolikhet (i svart skepparmössa) Axel Johansson, "en Fredriks Axel".


 

Axel var skeppare på flottningsföreningens största båt "Pite Älv 1" i många år. Under flera somrar hade jag nöjet att få vara aktergast och motorskötare (och kaffekokare) på Pite Älv 1, när Axel och hans ordinarie besättningsman Arne hade semester.

 

I Södra Afrika, där vi nu går mot vår två månader korta vinter, där i varje fall nätterna nu har blivit rätt svala. Eftersom vi bor på 1500 meters höjd över havet, kan det ibland till och med bli frost i juni och juli. Men frånsett detta har vi ett av världens skönaste klimat här.

 

Många hälsningar till Böle Hembygdsförenings styrelse och alla Bölebor, som eventuellt kommer ihåg mej.

 

Karl-Axel Fredriksson


Böle Hembygdsförening

Lillmoravägen 11B

941 91 Piteå

070-5418857

bankgiro 5600-0128